Skip to the content

Derfor skal du lære at sove godt om natten

Jeg er opvokset i sportens verden, hvor søvn betragtes som en del af din træning/restituering. Søvn var noget man planlagde og prioriterede højt, og fik man for lidt søvn, var det lig med nedsat performance. Det var der ganske enkelt ikke råd til.

I erhvervslivet er vanerne desværre helt anderledes. De seneste fem år har jeg haft mere end 4000 timers rådgivning, udvikling og coaching med ambitiøse erhvervsfolk fra et bredt udvalg af brancher og af alle mulige nationaliteter. Og jeg er stadig chokeret over, hvor lavt søvn prioriteres, og hvor dårligt langt de fleste siger, at de sover.

Det kan og skal vi gøre bedre, for der er meget værdi at hente. Både til den økonomiske og menneskelige bundlinje.
Konsekvenserne af for dårlig og for lidt søvn er koncentrationsbesvær, indlæringsvanskeligheder, træthed, udbrændthed, dårligt immunforsvar, hjertekarsygdomme, diabetes, øget stressniveau og forhøjet blodtryk.

De fleste sover omkring en time for lidt. De fleste har brug for 8-9 timers søvn og nogle endda mere end 9 timer. Kun ganske få kan nøjes med 7 timer. Men indtil du begynder at sove længere og bedre, bilder du dig sandsynligvis ind, at du kan nøjes med mindre. Men det er bevist, at vi sjældent kan klare os med så lidt.

Søvn har stor betydning for vores velbefindende og er med til at definere, hvor godt vi trives og performer i løbet af dagen. Derfor vil jeg gerne give dig fem enkle værktøjer til at du kan forbedre din søvn og trivsel. I en uge skal du prøve at følge disse punkter:

1: Gå i seng en time tidligere end du plejer.
2: Spis ikke mad og drik ikke koffein de sidste to timer inden sengetid.
3: Undlad at se tv, lige inden du skal sove.
4: Læg din telefon uden for dit soveværelse, når du går i seng.
5: Undgå at tage en lur på sofaen efter aftensmaden eller mens fjernsynet kører.

I løbet af ugen skal du notere hvilke små forskelle, du oplever i din performance, koncentration og personlige trivsel. Hvis du fortsætter med dine nye søvnvaner, vil du opleve en endnu højere effekt de kommende uger. Effekten fortsætter med at stige i mindst en måned eller to.

Sov godt og sov nok!

Michael Hansen

 

Tag det første skridt

Ring eller skriv for at booke en uforpligtende snak.