Skip to the content

Er din branche Nokia i langsom gengivelse?

På et bestyrelsesmøde i Nokia´s stormagtdage udtalte den daværende CEO, at ingen ville betale 1.000 dollars for en smartphone, og at han slet ikke kunne se, at Apple nogen sinde ville blive en spiller på mobiltelefonmarkedet.

Det holdt så ikke stik.

Og hvis du i dag fortæller en teenager, at den mest solgte mobiltelefon nogensinde er en Nokia 3210, vil rigtig mange af dem sige: ”Hvad er Nokia?”

Fra at være verdens største har Nokia gennemlevet et gigantisk fald. Det kan man synes er trist, men det er også lærerigt. Jeg synes især det er vigtigt at bide mærke i følgende:

1: Du kan ikke leve i dag af de sejre, du havde i går.
Succes på den lange bane er som at klatre på en stige. Når det går godt for dine fødder, og de går opad, vil de på et tidspunkt møde dine hænder. Og har dine hænder ikke fulgt med opad, så går dine fødder også i stå. Så hvis du ikke er i udvikling og arbejder på, hvorfra dine fremtidige sejre kommer fra, så vil du kun opleve succes i en begrænset periode.

2: Succes og gode resultater er et mindset, ikke en aktivitet.
Gentagen og vedvarende succes sker kun for dem, som konstant bearbejder den jord, de vil høste på de næste tre-fem år. Denne proces skal have en mindst lige så høj prioritering som fokus på dette års høst. Du vil fejle, hvis sælgerne af årets høst har en større stjerne end dem, som går ude på marken og sår, gøder og vander.

3: Der findes kun to gear i en virksomhed: Udvikling eller afvikling.
Ja, det er en slidt frase, men den har aldrig været mere sand end i 2017. Enten udvikler du dine mennesker og dine ydelser, eller også er du ved at afvikle din forretning. Det er grundlæggende meget simpelt.    
     
Dem der kender mig, ved, at jeg altid fokuserer mere på målrettet udvikling af mennesker end på produkter. Desværre er der i 2017 mange brancher og virksomheder, som står lidt i samme situation som Nokia, hvor udfordringen er på ”people” fronten og meget lidt på produktet. Problemets kerne er typisk manglende lederskab, en gammeldags og bureaukratisk kultur og en generel ineffektiv måde at arbejde på – ofte med alt for meget kontrol.

Så stil dig selv det afgørende spørgsmål: Hvilke kompetencer skal jeg og det team, jeg er en del af, nødvendigvis være gode til i fremtiden for ikke at ”dø den langsomme død” ligesom Nokia?

Og husk, at vejen til målet skal være sjov og motiverende. Disse rejser er i øvrigt oftest det folk nævner som højdepunkterne, når de kigger tilbage på en spændende karriere.

Jeg vil ønske Jer alle en god rejse i 2017 og minde om, at enhver ændring og udvikling starter med en erkendelse…  

Michael Hansen

Tag det første skridt

Ring eller skriv for at booke en uforpligtende snak.