Skip to the content

Snak pænt til dig selv

Hvis jeg som ung elitegolfspiller selv slog et skævt slag, var det ofte ikke særlige pæne ord, der kom ud af min mund.
Der var næsten ikke grænser for, hvad jeg kunne kalde mig selv på golfbanen i håb om, at jeg havde slået mit livs sidste skævert.

På et tidspunkt fortalte en idrætscoach, jeg skulle passe på med, hvad jeg kaldte mig selv. ”For du ender med at tro på det, du selv siger.”

Så når jeg skældte ud på mig selv og højt sagde, at jeg var en “super ringe golfspiller, der hele tiden slår dårlige slag”, så ville jeg ende med at opfatte det som en sandhed og dermed påvirke mit mentale billede af mig selv.

Idrætscoachen sagde til mig, at effekten af at sige disse ting højt er 5-10 gange så stor, som hvis jeg blot tænkte det.
Yderligere kunne det også føre til, at mine omgivelser og medspillere også ville bruge disse ord, når de talte til mig og om mig. Hvilket igen skaber en forstærket og smittende effekt.

Måske du kan genkende dig selv i dette eksempel. Situationen for dig er nok en helt anden, men handlingerne minder måske meget om det jeg her beskriver.

Så hvad skal man hellere gøre, når noget går skævt?
Ofte kommer den negative snak, når pulsen er høj, temperamentet løber løbsk, og de klare tanker er lidt for langt væk.
I stedet kan du i et roligt øjeblik indgå nogle aftaler med sig selv. Du er velkommen til at lade dig inspirere af de følgende fire punkter:

1: Sker der noget negativt, så afsæt 10 sekunder til at være tosset. Men behersk dig og lad det blive ved tanker inde i hovedet og træk vejret dybt ned i maven.

2: Hvis du ikke har noget pænt at sige, så ti stille.

3: Snak dig selv op. Være realistisk og ikke for selvfed, men tag fuld kredit for de gode ting du gør. Vær ikke bange for at dele det med andre i et omfang, som giver mening.

4: Snak også pænt om andre og giv ros. Det har en positiv effekt på din egen mentale sundhed og det vil glæde andre mennesker, som dermed vil være mere tilbøjelige til at fremhæve dine positive sider. 

Denne tilgang virker både hjemme og på dit arbejde, i ledelsen af dig selv og af andre, og i forhold til såvel børn som voksne.

Så tal pænt. Til dig selv og til andre.

De bedste hilsner
Michael  

Tag det første skridt

Ring eller skriv for at booke en uforpligtende snak.